Sojaprotein a.d.

Sojaprotein je najveća fabrika za preradu soje u Srbiji, a po raznovrsnosti i kvalitetu proizvoda, kao i kapacitetu prerade od 250.000 tona godišnje, spada u najznačajnije prerađivače soje i u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Istovremeno, jedna je od malobrojnih kompanija koja prerađuje isključivo genetski nemodifikovano sojino zrno (non-GMO), strogo kontrolisanog porekla i kvaliteta, što daje dodatnu vrednost celokupnom asortimanu koji kompanija dalje plasira na domaća i inostrana tržišta.

Na izvoznu ekspanziju i preko 56 miliona evra prihoda ostvarenih u 2012. godini od izvoza na tržišta Evropske Unije, CEFTA i EFTA, Rusije, Turske, zemalja Bliskog i Srednjeg istoka i Severne Afrike, svakako je uticala i implementacija brojnih standarda kvaliteta. Među sertifikatima ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, OHSAS 18001, GMP+, KOSHER i HALAL, posebno mesto zauzima sertifikat o sledljivosti porekla i očuvanju genetske čistoće IP Non-GMO.

Sojaprotein se može pohvaliti širokim spektrom proizvoda od soje, od proteinskih do uljarskih. To su sojini proteinski koncentrati, brašna, grizevi, teksturati, sirovo ulje, lecitin, a posebno se izdvaja SojaVita – program gotovih proizvoda za upotrebu u ljudskoj ishrani.

Od 2002. godine, kada postaje članica Victoria Group, kompanija Sojaprotein beleži konstantni rast u poslovnim rezultatima, pružajući primer uspešnog modela privatizacije. Najbolji pokazatelji uspešne privatizacije Sojaproteina su podaci da je proizvodnja od 2002. do 2012. godine udvostručena (sa 126.522 na 250.000 tona); izvoz je uvećan za preko devet puta (5,9 miliona u odnosu na 57 miliona evra),  ukupan prihod je sa 54 miliona dostigao 133 miliona evra; a iskorišćenost kapaciteta je uvećana za 30% (sa 79 na 100%).

Victoria Group je realizovala nekoliko velikih investicija u kompaniju članicu Sojaprotein, od kojih je najznačajnija izgradnja pogona za proizvodnju tradicionalnih sojinih proteinskih koncentrata, kapaciteta 70.000 tona godišnje. Vrednost investicije iznosila je 30 miliona evra, a pogon, koji je započeo sa radom u septembru 2012. godine, učinio je ovu fabriku vodećim fabričkim kompleksom u Evropi sa objedinjenim fazama prerade soje. Planirano je da, zahvaljući njemu, Sojaprotein umesto dosadašnjih 50%, u izvoz plasira gotovo 80% svojih proizvoda. Proizvodi novootvorenog pogona imaju najširu primenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, s obzirom na visok procenat proteina koji sadrže.  

Sojaprotein se danas nalazi na A listi Beogradske berze i jedna je od ukupno četiri kompanije sa kontinuiranom trgovinom akcijama.